Consiliul NATO-Ucraina se reunește din cauza amenințărilor în zona Mării Negre

Azi, Consiliul NATO-Ucraina se reunește la Bruxelles, în contextul recentelor atacuri ale Rusiei asupra porturilor Odessa, Ismail și Reni. România va aduce propria evaluare de securitate, întrucât atacurile au avut loc în apropierea teritoriului național.

Consiliul NATO-Ucraina a fost înființat în cadrul summitul de la Vilnius din 12-13 iulie, pentru a consolida cooperarea între țările membre ale NATO și Ucraina. După cererea Ucrainei, ambasadorii statelor aliate și reprezentanții țării vecine se vor întruni în cea de-a doua ședință a acestui format.

Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, în ultimele șapte zile, Rusia a desfășurat atacuri furibunde, în special asupra Regiunii Odessa. Atacurile cu drone Shaheds au vizat porturile de la Dunăre, iar unele dintre ele au avut loc în apropierea României, fiind doborâte de apărarea antiaeriană.

Înaintea reuniunii, un oficial NATO a dezvăluit că România va prezenta o evaluare tehnică a situației, inclusiv informații secrete privind distanța dintre țintele ucrainene și România, precum și măsurile de apărare ale spațiului NATO din această zonă.

Pe lângă consultările intense dintre România, Statele Unite ale Americii, Franța, Marea Britanie, Turcia și Bulgaria, membrii consiliului lucrează în strânsă colaborare și cu Marea Britanie pentru a restabili Inițiativa „Grâne pe Marea Neagră”, întreruptă din cauza blocadei impuse de Rusia asupra exporturilor de cereale din Ucraina.

Facebook

Comentarii

49 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *