Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență pentru centrala nucleară de la Zaporojie

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească, mâine, la New York, pentru a discuta cu privire la situaţia de la centrala nucleară de la  Zaporojie, aflată în estul ţării, informează DPA, potrivit Agerpres.

Îngrijorarea oficialilor internaționali din domeniul securității nucleare este legată de recentele bombardamente cu rachete din jurul uzinei care au avut loc la sfârșitul săptămânii, cât și de lipsa pieselor de schimb și de accesul pentru întreținerea de rutină a reactoarelor, potrivit Euronews.

La sfârșitul săptămânii trecute, centrala nucleară  a fost bombardată cu rachete, fiind avariată unitatea de azot-oxigen şi o clădire auxiliară a unui reactor. În plus, câțiva senzori care monitorizează radiațiile de la depozitul de deșeuri radioactive au fost, de asemenea, deteriorați. Din aceste cauze, unul din cele trei reactoare în funcțiune a fost oprit.

În plus, forţele de ocupație rusă care sunt prezente la centrala nucleară ucraineană se pregătesc să o racordeze la Crimeea, a avertizat marţi operatorul ucrainean Energoatom. „Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul Rosatom vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea”, a spus preşedintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană.

Acesta a explicat că, pentru a putea fi racordată la Crimeea, trebuie ca mai întâi să fie avariate liniile electrice ale centralei, care, în mod normal, sunt conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, forțele de ocupație rusești ar fi avariat, conform operatorului ucrainean al centralei, trei linii electrice, ceea ce face ca, momentan, centrala să funcţioneze doar cu o singură linie de producţie.

„Când ultima linie de producţie va fi debranşată, centrala va fi alimentată de generatoare funcţionând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil”, a mai explicat operatorul ucrainean Energoatom.

Centrala de la Zaporojie se află în apropiere de oraşul Energodar de pe fluviul Nipru, la o distanță de 200 de kilometri de peninsula ucraineană Crimeea. Centrala, care este cea mai mare din Europa, funcționează pe baza a şase reactoare nucleare – care reprezintă o treime din reactoarele Ucrainei –unde sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear, furnizând aproape jumătate din consumul de energie al Ucrainei.

Laura Garoșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *