Consiliul de Securitate va discuta criza azero-armeană

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va organiza o sesiune pe 20 decembrie, la solicitarea Armeniei, pentru a discuta situația din jurul Coridorul Lachin, singurul drum care leagă Nagorno Karabakh de Armenia și restul lumii, pe care Azerbaidjanul îl ține blocat din 12 decembrie.

Din 12 decembrie, Azerbaidjanul a blocat Coridorul Lachin, un drum de munte care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.

Aproximativ 120.000 de armeni, inclusiv 30.000 de copii, locuiesc pe această enclavă, iar presupusa închidere a drumurilor i-a izolat de lume și i-a lipsit de hrană, medicamente și produse de bază.

Mai multe familii au fost separate, iar mulți dintre locuitori nu pot ajunge în Armenia pentru tratament medical adecvat.

Oficialii UE au avertizat că blocarea acestui coridor cauzează dificultăți semnificative pentru populația locală și ar putea duce la o criză umanitară gravă.

Azerbaidjanul a negat că a blocat singurul drum care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.

La sfârșitul anului 2020, Armenia și Azerbaidjan au purtat un război de șase săptămâni în regiune, care a provocat pierderea a peste 6.500 de vieți.

Răspunsul ONU

Potrivit Ministerului de Externe al Armeniei, Scretarul General al ONU, Antonio Guterres, a fost informat cu privire la cele mai recente evoluții din regiune, în special închiderea Coridorului Lachin de către Azerbaidjan din 12 decembrie, întreruperea furnizării de gaze către Nagorno Karabakh și provocările umanitare grave care au apărut ca rezultat al acestei încălcări.

Astfel, agenda Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) pentru 20 decembrie va include o discuție bazată pe scrisoarea Reprezentantului Permanent al Armeniei la ONU adresată președintelui CSONU.

Între timp, purtătorul de cuvânt al ministerului armean de externe Vahan Hunanyan a declarat într-o declarație că: „Pe baza apelului Republicii Armenia, situația din Coridorul Lachin va fi discutată la Consiliul de Securitate al ONU”.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *