Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au votat în unanimitate, luni, la Bruxelles, decizia de a relua dialogul la nivel înalt cu Israelul.
„Știm că situația din teritoriile palestiniene se deteriorează și cred că miniștrii sunt de acord că acest consiliu de asociere este o ocazie bună de a ne angaja împreună cu Israelul în gestionarea acestor probleme.”- a declarat Joseph Borell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.
Israelul și UE au semnat un Acord de Asociere în 1995, care a stabilit cadrul legal pentru relațiile bilaterale. Acordul de Asociere a fost ratificat în anul 2000 și prevede reuniuni anuale la nivel ministerial. Cu toate acestea, ultimele discuții ministeriale au avut loc în 2012 și nu au mai fost reunite de atunci.
Israelul la și-a anulat la rândul ei întâlnirea din 2013 în semn de protest față de decizia UE de a diferenția coloniile și restul Israelului în toate acordurile sale.
În plus, mai multe state UE nu au fost de acord să organizeze o ședință de consiliu în fiecare dintre anii următori, începând după Operațiunea Protective Edge din 2014, în semn de protest față de politicile față de palestinieni. Unele state au cerut mai multe progrese în ceea ce privește pacea cu palestinienii înainte de a se îndrepta către relații mai strânse UE-Israel.
În urmă cu o săptămână, ministrul de externe ceh, Jan Lipavský, a cărui țară deține președinția rotativă a UE, a reiterat că reunirea din nou a Consiliului de Asociere UE-Israel a fost o prioritate pentru țara sa și a confirmat că există un impuls pozitiv în rândul statelor membre UE pentru a se reuni din nou.
Prim-ministrul Yair Lapid a spus că „faptul că cei 27 de miniștri de externe ai Uniunii Europene au votat în unanimitate pentru consolidarea legăturilor economice și diplomatice cu Israelul a reprezentat o mișcare ce consolidează puterea diplomatică a Israelului și capacitatea guvernului de a crea noi oportunități în comunitatea internațională”.
Anamaria Kopornyai-Toth