Protest după discursul de la Tușnad: Consilierul lui Viktor Orban, Zsuzsa Hegedus, a demisionat

Un consilier de lungă durată al lui Viktor Orbán și-a dat demisia în semn de protest față de discursul susținut de prim-ministrul maghiar la Băile Tușnad.

Zsuzsa Hegedüs, unul dintre cei mai vechi consilieri ai lui Orbán, îl cunoaște pe prim-ministru din 2002 și a descris relațiile ei cu el ca fiind unele prietenoase. Cu toate acestea, în scrisoarea ei de demisie – publicată marți de publicația de știri maghiară hvg.hu – ea a spus că a devenit din ce în ce mai incomodată de „planurile iliberale” ale lui Orbán din ultimii ani.

Orbán a făcut din retorica anti-migrație o parte esențială a platformei sale politice din 2015 și folosește în continuare frecvent limbajul de extremă dreapta, dar discursul său de sâmbătă – în care s-a pronunțat împotriva „raselor mixte” – a fost unul extrem, chiar și pentru standardele sale.

În discursul său, Orbán a spus că amestecul între europeni este acceptabil, dar amestecul dintre europeni cu non-europeni creează oameni de „rase mixte”.

„Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim popoare de rasă mixtă”, a spus acesta. El a adăugat că țările în care acest lucru a fost considerat acceptabil „nu mai sunt națiuni”.

Hegedüs a spus că l-a apărat mult timp pe prim-ministru împotriva acuzațiilor de antisemitism, dar a considerat că ultimul său discurs este innaceptabil.

„Regret sincer că o poziție atât de rușinoasă m-a forțat să rup relația noastră”, a scris ea.

Biroul lui Orbán a publicat scrisoarea lui Hegedüs în care acesta a acceptat demisia ei, dar au negat acuzațiile de rasism la adresa acestuia.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *