Conservatorii americani îl aclamă pe premierul ungar Viktor Orban la o conferință

În ultimul deceniu, prim-ministrul ungar Viktor Orban și-a consolidat puterea asupra sistemului judiciar și a presei din Ungaria și a distrus bazele democratice ale țării. El a numit „omogenitatea etnică” cheia creșterii economice și a desfășurat armata și a ridicat garduri de sârmă ghimpată pentru a împiedica refugiații sirieni să intre în țară.

Orban a susținut o lege care interzice predarea subiectelor LGBTQ în școli și, într-un discurs din iulie, a criticat crearea de popoare de „rasă mixtă” și a părut să glumească despre camerele de gazare naziste, ceea ce a determinat un consilier de lungă durată să califice comentariile sale drept „pur naziste” și „demne de Goebbels”.

Pentru criticii din întreaga lume, Ungaria lui Orban este un exemplu de demagogie, autoritarism și naționalism dezlănțuit. Dar pentru sutele de republicani americani care l-au ascultat joi la Conferința de Acțiune Politică Conservatoare (CPAC) din Dallas, Texas, Ungaria lui Orban este cu totul altceva – o utopie creștină, antisovietică, conservatoare și un model de aspirație pentru ceea ce vor ei să devină Statele Unite.

„Orban a fost invitat să vorbească aici pentru că forma sa de conducere ar trebui să fie un model pentru Statele Unite”, a declarat David Wall, un tânăr de 23 de ani care lucrează în domeniul forestier. Wall a călătorit aproximativ 270 km de la casa sa din Oklahoma până la Dallas.

Wall a răspuns la întrebări pe un hol al hotelului de lux unde se desfășoară CPAC. O sală de expoziții din spatele lui era plină de participanți în majoritate albi și de vânzători care vindeau articole, inclusiv „Classic Bible Art”; jocuri de societate conservatoare, inclusiv „Swing State Steal, un joc de petrecere cu știri false și furt de voturi”; și tot felul de produse cu tema Donald Trump, de la tricouri la șosete, sandale, genți și fuste. Fostul președinte american urmează să ia cuvântul la convenție duminică.

Îmbrăcat într-o jachetă și pantaloni albaștri, Wall a declarat că mass-media a fost foarte nedreaptă față de Trump și Orban.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *