Congresul SUA cere Ungariei să aprobe aderarea Suediei la NATO

Congresmeni americani de rang înalt au declarat că doresc ca Ungaria să aprobe imediat aderarea Suediei la NATO, sugerând că Budapesta riscă, în caz contrar, să afecteze permanent relaţia sa cu Washingtonul, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Ben Cardin, membru al Comisiei pentru relaţii externe din Senat, a declarat că are îngrijorări profunde cu privire la direcţia actualului guvern al Ungariei.

Senatorul democrat a menţionat, în acest sens, că premierul Viktor Orban a amânat, din decembrie 2023 și până în joi, acordarea de asistenţă din partea Uniunii Europene pentru Ucraina şi a pus în continuu piedici în calea aderării oficiale a Suediei la NATO.

Apeluri asemănătoare au făcut și senatorii Jeanne Shaheen, o democrată, şi Thom Tillis, care este republican şi care coprezidează Grupul de observatori NATO din Senat.

„Inacţiunea Ungariei riscă să afecteze irevocabil relaţia sa cu Statele Unite şi cu NATO”, au spus cei doi senatori.

Programul Visa Waiver le permite cetăţenilor din 41 de ţări să călătorească în Statele Unite pentru şederi de până la 90 de zile fără viză.

În vara anului trecut, SUA au impus deja unele restricţii pentru deţinătorii de paşapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver.

Suedia, împreună cu Finlanda, a solicitat să adere la NATO în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina. Dar aderarea sa este întârziată acum de Ungaria.

Parlamentul de la Budapesta se va reuni luni, la cererea partidelor de opoziţie, iar ratificarea va fi pe ordinea de zi. Nu este însă clar dacă deputaţii partidului de guvernământ, Fidesz – care deţine majoritatea în parlament – vor participa la reuniunea extraordinară. În lipsa lor, nu se va putea ratifica aderarea Suediei.

Ieri, în marja summitului UE, premierul suedez Ulf Kristersson a avut o discuţie cu Viktor Orban despre procesul aderării la NATO.

„Am avut o conversaţie bună cu Viktor Orban, care a pus bazele unui dialog mai lung data viitoare”, a declarat Kristersson, după încheierea întrevederii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *