Congresmeni americani propun desemnarea Taiwanului drept aliat al SUA, în afara NATO

Preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe din Senatul SUA, democratul Bob Menendez, susţinut de republicanul Lindsey Graham, a propus miercuri desemnarea Taiwanului drept aliat strategic în afara NATO, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Congresmenul democrat, care şi-a explicat propunerea într-un articol în „The New York Times”, susține că recunoaşterea Taiwanului ca aliat militar al SUA în afara NATO ar strânge legăturile militare şi de securitate între SUA şi Taiwan și ar facilita participarea Taiwanului în organismele internaţionale. Dacă inițiativa sa va fi aprobată, se apreciază că ar fi cea mai semnificativă legislaţie referitoare la politica externă a SUA faţă de Taiwan, după adoptarea în 1979 a legii ce stabileşte sprijinul Washingtonului pentru politica ”unei singure Chine”.

Statele Unite au desemnat 19 ţări ca aliaţi strategici în afara NATO, ultimele două fiind Columbia şi Qatar, statut care le oferă respectivelor state facilităţi militare şi comerciale în relaţiile cu SUA.

Ca reacție la vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, China, care revendică insula, a lansat un amplu exercițiu militar, cel mai mare din ultimii ani, care se desfășoară timp de patru zile, cu o zi în plus decât anunțase China anterior. Exercițiile militare au loc în șase zone ale Taiwanului, ceea ce înconjoară, practic, insula. Două dintre zonele exerciţiilor chineze se află la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung şi Kaohsiung.

Armata chineză a lansat, joi, proiectile neidentificate către Taiwan, la scurt timp după debutul exerciţiilor militare în jurul insulei, revendicată de Beijing, potrivit Agerpres. Proiectilele au fost văzute ca fiind trase către mare, de pe insula Pingtan, o insulă chineză care se află în apropiere de exercițiile militare. Potrivit ministerului Apărării de la Taipei, ar fi vorba de mai multe drone, dar și de 11 rachete balistice, care au ajuns în apele din apropierea coastelor de nord, de sud și de est ale Taiwanului, informează Reuters.

Între timp, mai multe avioane ale forțelor aeriene chineze au traversat, pentru scurt timp, linia mediană de mai multe ori, forțând Taiwanul să ridice avioane de la sol și să desfășoare sisteme de rachete. În același timp, pe mare, aproximativ 10 nave ale marinei chineze au trecut de linia mediană dintre China și Taiwan.

Din cauza exercițiilor militare ale Chinei, autoritățile taiwaneze au fost forțate să anuleze mai mult de 50 de zboruri internaționale, de pe aeroportul internațional Taoyuan din Taiwan.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat stare de urgență, mobilizând flota aeriană la sol, în timp ce marina SUA a declarat că portavionul USS Ronald Reagan desfășura operațiuni programate în Marea Filipinelor din Pacificul de Vest, o porțiune de ocean care include apele de la sud-est de Taiwan.

La nivel diplomatic, ministerul de externe de la Beijing a anunţat joi că ministrul Wang Yi şi-a anulat o întâlnire cu omologul său nipon, Hayashi Yoshimasa. Miniştrii de externe din G7, din care face parte și Japonia, ceruseră miercuri Chinei să rezolve în mod paşnic tensiunile din regiunea Taiwan.

Între timp, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, își continuă vizita în Coreea de Sud, deplasându-se la frontiera ultra-fortificată care separă Coreea de Sud de vecinul său nordic, dar și în Japonia.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *