Conflictul din Sudan: Marea Britanie începe evacuarea cetățenilor britanici pe fondul încetării focului

Ministrul de externe James Cleverly a declarat că guvernul britanic „coordonează evacuarea cetățenilor britanici din Sudan”, după ce aseară a fost convenită o încetare a focului între părțile aflate în conflict.

„Am început să contactăm direct cetățenii și să oferim rute de plecare din țară”, a scris Cleverly pe Twitter marți dimineață.

Aproximativ 4.000 de civili se confruntă acum cu câteva ore tensionate, în timp ce așteaptă să li se spună să se îndrepte spre un aerodrom militar aflat la periferia capitalei Khartoum și să se îndrepte spre siguranță.

O luptă pentru putere între liderul militar sudanez Abdel Fattah al-Burhan și comandantul forțelor paramilitare Rapid Support Forces (RSF), Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de „Hemeti”, a aruncat Sudanul în lupte crâncene. Aproximativ 500 de persoane au murit până în prezent, luptele desfășurându-se în întreaga națiune africană.

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat în cursul nopții că cele două grupări au convenit asupra unei încetări a focului la nivel național timp de 72 de ore, începând cu miezul nopții. Presiunea a crescut asupra guvernului britanic pentru a acționa, în urma retragerii personalului ambasadei în weekend și în timp ce alte națiuni au continuat să facă propriile evacuări.

Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare a declarat că zborurile vor fi deschise pentru persoanele cu pașapoarte britanice și că vor avea prioritate familiile cu copii, persoanele în vârstă sau persoanele cu afecțiuni medicale. Acesta a adăugat că „cetățenii britanici nu ar trebui să se îndrepte spre aerodrom decât dacă sunt chemați”.

Facebook

Comentarii

79 de răspunsuri

  1. Wow, amazing weblog format! How lengthy have you ever been blogging for?
    you made blogging glance easy. The whole glance of your website
    is fantastic, as well as the content! You can see similar here
    e-commerce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *