Conferinţa privind viitorul Europei, lansată în urmă cu un an, şi-a încheiat sâmbătă lucrările, prin definitivarea celor 325 de propuneri ale cetăţenilor europeni pentru reformarea UE. Acestea vor fi discutate în această săptămână în plenul Parlamentului European, for care va aproba demararea procedurii de revizuire a Tratatelor europene, urmând să fie creată o convenţie responsabilă cu reforma instituţională a UE.
Printre propunerile venite din partea cetăţenilor Uniunii se află orientarea producției de energie spre surse regenerabile, stabilirea unui drept al cetățenilor UE la îngrijiri medicale, acordarea dreptului la inițiativă legislativă Parlamentului European, renunțarea la regula unanimității în Consiliu pentru deciziile de politică externă, precum și îmbunătățirea situației educației și a mediului, tehnologiile digitale, competențele variate și valorile UE.
„Este timpul să ne întoarcem la visul [părinților fondatori], la țelul lor inițial de a crea o autentică unitate europeană, o integrare europeană adevărată. Revitalizarea ideilor părinților fondatori este esențială pentru supraviețuirea frumosului nostru continent.” – copreședintele Conferinței, Guy Verhofstadt
Propunerile a peste 50.000 de cetăţeni au putut fi depuse pe o platformă online, disponibilă în 24 de limbi: www.futureu.europa.eu. Recomandările se concentrează pe atingerea a 49 de obiective grupate în nouă mari teme, între care schimbarea climatică, sănătate, economie, locuri de muncă, stat de drept şi democraţia europeană.
sursa foto: Biroul Parlamentului European în România
Bilanțul Conferinței privind viitorul Europei va fi prezentat oficial de Ziua Europei, la 9 mai, la Strasbourg.
Laura Groşereanu