Conducta de hidrogen între Spania și Franța va fi finalizată până în 2030

Conducta submarină dintre Barcelona și Marsilia va transporta doar hidrogen și ar trebui să fie finalizată până în 2030, au declarat vineri liderii europeni. Proiectul H2MED, convenit în octombrie între liderii Franței, Portugaliei și Spaniei, trebuia inițial să transporte mai întâi gaze naturale.

Dar, vorbind în urma unei reuniuni trilaterale care a precedat un summit al liderilor EUMED la Alicante, premierul portughez Antonio Costa a confirmat că noul coridor va fi „dedicat exclusiv hidrogenului verde”.

Conducta ar trebui să coste aproximativ 2,5 miliarde de euro, potrivit premierului spaniol Pedro Sanchez, și să permită transportul a două milioane de tone de hidrogen pe an. La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a confirmat că cele trei țări vor înainta proiectul Comisiei Europene înainte de 15 decembrie pentru ca acesta să fie declarat „proiect de interes comun”. Acest lucru i-ar permite să ceară până la 50% din costul său din fondurile UE.

Macron a estimat, de asemenea, că acesta ar trebui să fie finalizat până în 2030.

UE a făcut din hidrogen piatra de temelie a strategiei sale de a atinge neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon până în 2050, ponderea hidrogenului în mixul energetic al blocului energetic urmând să ajungă până la 20% până la jumătatea secolului. Prezentă, de asemenea, la reuniunea de la Alicante, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că proiectul H2MED „merge în direcția bună”, deoarece „are potențialul de a ne ajuta să construim o adevărată coloană vertebrală europeană a hidrogenului”.

Facebook

Comentarii

93 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *