Caspian Pipeline Consortium, una dintre cele mai mari conducte din lume, care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră și care asigură aprovizionarea rafinăriei Petromidia din România, își suspendă activitatea timp de 30 de zile, informează Reuters, potrivit Adevărul.
Decizia a fost luată, miercuri, de un tribunal din Rusia care a dispus închiderea temporară a conductei ce transportă țiței din Kazahstan, pe fondul unor probleme tehnice la instalații, care ar provoca deversări de petrol, așa cum invocă partea rusă. CPC, care gestionează aproximativ 1% din petrolul mondial – din consorțiu fac parte și giganții americani Chevron și Exxon – a anunțat, miercuri, că va face apel la hotărârea judecătorească din portul Novorossiisk, cerând anularea deciziei judecătorești, argumentul fiind că o oprire a funcționării i-ar afecta echipamentele.
La rândul său, guvernul din Kazahstan a anunțat, tot miercuri, că va lua în discuție măsuri pentru a aborda impactul restricțiilor asupra exporturilor de petrol. Conducta a exportat, pe Marea Neagră, până la 54 de milioane de tone, echivalentul a aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi, anul trecut, potrivit Digi24.
După ce tranzitează teritoriul rusesc, petrolul din Kazahstan este încărcat în terminale onshore și offshore din portul rusesc Novorossiisk. Unul dintre cele două terminale plutitoare este operat de Caspian Pipeline Consortium şi este conectat la conducta de transport, pe ruta Tengiz (câmpul petrolier al Kazahstanului situat de-a lungul țărmului Mării Caspice) – Novorossiisk. Țiţeiul din Kazahstan este încărcat, apoi, prin trei terminale plutitoare (offshore), care se află în largul Mării Negre.
România folosește țițeiul din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia de la Năvodari. Cu o capacitate de rafinare de aproximativ 6 milioane de tone de ţiţei, este cea mai mare din țară și una dintre cele mai extinse din Europa Centrală și de Est.
Pe de altă parte, Rompetrol, care deține rafinăria de la Petromidia, alături de KazMunayGas – compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – a dat asigurări, miercuri, că o suspendare a oleoductului nu afectează aprovizionarea cu ţiţei a rafinăriei Petromidia, întrucât ponderea petrolului din Kazahstan este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de ţiţei, utilizate în mod curent. În plus, rafinăria dispune și de stocuri operaţionale de ţiţei, la care se adaugă şi stocurile de urgenţă.
Oprirea temporară a conductei CPC provoacă, totuși, îngrijorări legate de aprovizionarea cu țiței, fiind văzută ca o acțiune similară cu cea a opririi, cu 40%, a celeilalte mari conducte ce aprovizionează Europa cu gaz rusesc, Nord Stream 1, pe 15 iunie. Gazprom a invocat, și în acest caz, probleme tehnice ale gazoductului ce alimentează Europa, pe sub Marea Baltică. Germania, principala țară afectată, a anunțat atunci că va retehnologiza partea sa din coducta Nord Stream 2, care a fost realizată, dar nu a fost dată în funcțiune, astfel încât să poată transporta gaze naturale lichefiate, importate din SUA.
Anunțul vizând oprirea temporară a oleoductului CPC a venit în aceeași zi în care, în plenul Parlamentului European, președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că statele membre trebuie să ia în calcul și situația în care gazul rusesc ar putea fi oprit complet. Executivul european urmează să prezinte un plan de urgență, la nivel european, în jurul datei de 15 iulie.
Laura Groșereanu