Condamnare la 5 ani de închisoare pentru paznicul unui lagăr nazist în vârstă de 101 ani

Un tribunal german a condamnat la cinci ani de închisoare un fost gardian al unui lagăr de concentrare nazist în vârstă de 101 ani, cea mai în vârstă persoană judecată până în prezent pentru complicitate la crime de război în timpul Holocaustului.

5 ani de închisoare pentru paznicul unui lagăr nazist de 101 ani

Josef Schuetz a fost găsit vinovat de complicitate la crimă în timp ce lucra ca gardian de închisoare în lagărul Sachsenhausen din Oranienburg, la nord de Berlin, între 1942 și 1945, a declarat marți judecătorul Udo Lechtermann, președintele tribunalului regional Neuruppin. Pensionarul, care locuiește în prezent în landul Brandenburg, se declarase nevinovat, afirmând că nu a făcut „absolut nimic” și că nu a fost la curent cu crimele îngrozitoare care se comiteau în lagăr.

„Nu știu de ce mă aflu aici”, a declarat el la finalul procesului său de luni.

Dar procurorii au declarat că a participat „cu bună știință și de bună voie” la uciderea a 3.518 prizonieri din lagăr și au cerut ca el să fie pedepsit cu cinci ani după gratii. În cadrul procesului, care a început în octombrie anul trecut, Schuetz a declarat că a lucrat ca muncitor agricol în apropiere de Pasewalk, în nord-estul Germaniei, în perioada în cauză. Cu toate acestea, instanța a considerat că s-a dovedit că a lucrat în lagărul de la periferia Berlinului între 1942 și 1945 ca membru înrolat al aripii paramilitare a Partidului Nazist, a relatat agenția germană de presă DPA. El avea 21 de ani la acea vreme.

Avocatul lui Schuetz, Stefan Waterkamp, a declarat pentru agenția de presă AFP înainte de verdict că, dacă va fi găsit vinovat, va face apel. Sachsenhausen a fost înființat în 1936, la nord de Berlin, ca primul lagăr nou după ce Adolf Hitler a dat SS-ului controlul total asupra sistemului nazist de lagăre de concentrare. Acesta trebuia să fie o unitate model și o tabără de antrenament pentru rețeaua labirintică pe care naziștii au construit-o în Germania, Austria și teritoriile ocupate.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii