Concluziile Consiliului European privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei

Liderii UE au decis crearea unui fond internațional de solidaritate cu Ucraina, pentru nevoile imediate ale acesteia și pentru reconstrucția post-război a țării.

”Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internațional și provoacă pierderi de vieți omenești și rănirea civililor la o scară enormă. Rusia direcționează atacurile împotriva populației civile și vizează obiective civile, inclusiv spitale, unități medicale, școli și adăposturi. Aceste crime de război trebuie să înceteze imediat. Cei responsabili și complicii lor vor fi trași la răspundere în conformitate cu dreptul internațional. Sunt inacceptabile asediul Mariupolului și al altor orașe ucrainene, precum și refuzul forțelor militare ruse de a permite accesul umanitar. Forțele ruse trebuie să prevadă imediat căi sigure către alte zone din Ucraina, precum și posibilitatea furnizării de ajutor umanitar în Mariupol și în alte orașe asediate”, se arată în Concluziile Summit-ului șefilor de state și guverne din UE, desfășurat ieri, la Bruxelles.

Consiliul European solicită Rusiei să înceteze imediat agresiunea sa militară pe teritoriul Ucrainei, să își retragă imediat și necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional.

Uniunea Europeană se angajează să asigure fluxuri continue și neîntrerupte de energie electrică și gaze către Ucraina. ”Recenta sincronizare a rețelelor de electricitate din Ucraina și din Moldova cu cele ale UE constituie o realizare remarcabilă. Ea dovedește că acum perspectivele noastre sunt interconectate. Securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina trebuie asigurată, inclusiv cu sprijinul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, precizează liderii UE.

Uniunea Europeană se angajează să ofere sprijin guvernului ucrainean pentru nevoile imediate și, după război, pentru reconstrucția Ucrainei. În acest scop, s-a decis crearea unui fond fiduciar pentru solidaritatea cu Ucraina.

Consiliul European își reafirmă totodată angajamentul de a fi alături de Republica Moldova și de poporul său, se arată în Concluziile Summit-ului șefilor de state și guverne din UE, desfășurat ieri, la Bruxelles.

Europolis

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *