Prima reuniune a Comunității politice europene. Ce se pregătește?

Comunitatea politică europeană, propusă de președintele Franței, Emmanuel Macron, și agreată de Consiliul European, urmează să aibă prima reuniune în luna octombrie, la Praga.

La această primă reuniune vor participa cele 27 de țări ale UE, precum și țările candidate la aderare și țările din vecinătatea blocului european. Lista – care nu este definitivă, consultările purtându-se în continuare – ar urma să includă Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Norvegia, Elveția, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Turcia, Armenia și Azerbaidjan.

Inițiativa privind formarea unei „comunități politice europene” a fost lansată, pe 9 mai, în Parlamentul European, de preşedintele francez, Emmanuel Macron, înainte ca statele membre, reunite în summitul Consiliului European, de la sfârșitul lunii iunie, să decidă asupra acordării statutului de țări candidat la Uniunea Europeană Ucrainei și Republicii Moldova.

Cu prilejul vizitei la Chișinău, președintele Emmanuel Macron a reluat, la mijlocul lunii iunie, ideea politică de coagulare a unei noi comunități la nivel european, prezentând-o ca variantă pentru o cooperare cu Republica Moldova, în condițiile în care aderarea sa la UE era văzută, la momentul respectiv, ca un proces îndelungat.

„Salutăm inițiativa vizavi de comunitatea politică europeană, pe care o susținem. Aceasta nu este o alternativă pentru parcursul nostru european, ci o inițiativă complementară care ne va ajuta în procesul de integrare europeană”, a precizat, la vremea respectivă, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

”Această comunitate politică nu dorește să fie un substitut sau un pas intermediar sau un înlocuitor pentru extindere, ci dorește să creeze o comunitate politică care discută temele care ne preocupă pe noi, europenii, care se vor apleca asupra politicii externe, asupra securității energetice și așa mai departe”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, care a transmis că, în acești termeni, România susține inițiativa președintelui francez.

Propunerea a primit sprijinul Consiliului European, fiind pusă în discuție la summitul Consiliului European de la sfârșitul lunii iunie. Cancelarul german, Olaf Scholz, a reafirmat, la sfârşitul lunii august, că susţine iniţiativa.

Prima reuniune a comunității politice europene va avea loc la nivelul şefilor de stat şi de guvern, pe 6 octombrie, în Cehia, ţara care asigură preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, înainte de un summit al țărilor membre. Discuțiile ar urma să se axeze pe probleme „strategice de interes comun pentru continentul european”, ideea de „comunitate politică europeană” nefiind, în schimb, o soluţie alternativă la extinderea UE, potrivit președintelui francez.

În discursul său către ambasadorii în Franţa, de la 1 septembrie, Emmanuel Macron a explicat că acest for se va reuni la fiecare șase luni.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *