Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a prezentat președintelui Klaus Iohannis, în cadrul vizitei de miercuri, la București, propunerea formării unei comunități politice europene, fără însă ca șeful de stat român să facă, la rândul său, referiri cu privire la această nouă comunitate europeană.
“Am abordat cu președintele Iohannis propunerea de comunitate politică europeană pe care dorim să o facem să avanseze. Dincolo de cooperarea bilaterală, are vocația să structureze pe plan politic, securitar, energetic și al infrastructurilor, continentul nostru și să structureze, în ansamblu, toate statele care au o geografie comună și valori comune“, a explicat președintele Franței.
Ideea politică de coagulare a unei noi comunități la nivel european a fost reluată de președintele francez și la Chișinău, după ce, la o întâlnire anterioară, avută la Paris, cu președinta Maia Sandu, a expus propunerea, ca variantă pentru o cooperare cu Republica Moldova, în condițiile în care aderarea sa la UE este văzută ca un proces îndelungat.
„Salutăm inițiativa vizavi de comunitatea politică europeană, pe care o susținem. Aceasta nu este o alternativă pentru parcursul nostru european, ci o inițiativă complementară care ne va ajuta în procesul de integrare europeană”, a precizat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în conferința comună cu șeful de stat francez.
În intervenția sa, președintele francez a afirmat că propunerea de comunitate politică europeană nu înlocuiește procesul de aderare, dar poate ajuta „să scurteze drumul către aderare și cred că are un rol geopolitic pozitiv pentru popoarele noastre. UE are condiții și reguli foarte exigente care fac, chiar dacă ne angajăm într-un proces de aderare, ca acest lucru să necesite timp. Noi dorim, la scara continentului, să aducem răspunsuri concrete în ceea ce privește apărarea, energia, infrastructura, pentru ca Europa, în sensul larg, să fie cât mai solidară”, a afimat Emmanuel Macron.
Întrebat de jurnaliști care va fi structura noii comunități europene, liderul francez a spus că va trebui să cuprindă, obligatoriu, un pilon apărare și de securitate.
Propunerea formării unei comunități europene noi a fost lansată de președintele Franței, prima dată, pe 9 mai, la Strasbourg, cu prilejul închiderii Conferinței privind viitorul Europei. Pe 19 mai, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că propunerea se va afla pe ordinea de zi a viitorului summit al Consiliui UE, din 23-24 iunie.
L. Groșereanu