Companiile străine suferă pierderi masive în urma retragerii de pe piața rusă

Potrivit unei analize realizate de Reuters, plecarea de pe piața rusă, declanșată acum doi ani în urma invaziei din Ucraina, a costat companiile străine peste 107 miliarde de dolari. Situația este departe de a se ameliora, mai ales în contextul continuării invaziei și slăbirii ajutorului militar occidental.

Ian Massey, șeful departamentului de informații EMEA, a avertizat că celelalte companii care încă își propun să părăsească Rusia se vor confrunta cu noi dificultăți și vor suferi deprecieri ale activelor și pierderi mai mari. Acesta a subliniat că președintele rus, Vladimir Putin, proaspăt reales, are un mandat reînnoit pentru a promova izolarea suplimentară față de Occident, ceea ce poate implica noi confiscări de active și presiuni politice asupra firmelor.

Până în prezent, companii precum Shell, HSBC, Polymetal International și Yandex NV au anunțat vânzări de active în Rusia, însumând aproape 10 miliarde de dolari și fiind asociate cu reduceri de până la 90%. În plus, Moscova a preluat controlul temporar asupra activelor mai multor companii occidentale, inclusiv Fortum, Carlsberg, OMV și Uniper.

Deși aproximativ 1.000 de companii străine au decis să iasă de pe piața rusă, există încă câteva sute care operează acolo, printre acestea numărându-se Auchan, PepsiCo, Nestle sau Unilever.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *