Companiile aeriene renunță la zboruri în urma exercițiilor militare ale Chinei lângă Taiwan

Companiile aeriene au anulat zborurile către Taipei și au redirecționat altele pentru a evita spațiul aerian din apropiere, care a fost închis traficului civil în timpul exercițiilor militare chinezești declanșate de vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

China a desfășurat joi zeci de avioane și a tras rachete reale în apropierea Taiwanului, în cadrul celor mai mari exerciții din istoria sa în strâmtoarea Taiwan, care vor avea loc până duminică la ora locală 12.00 în șase zone care înconjoară o mare parte din insulă.

Spațiul aerian implicat este relativ mic, dar perturbarea provocată de cele mai mari exerciții militare ale Chinei în zonă de când a lansat rachete în largul coastei în 1996 împiedică călătoriile între Asia de Sud-Est și Asia de Nord-Est. Închiderea temporară a spațiului aerian și modificarea rutelor în timpul exercițiilor militare majore au loc în mod regulat în întreaga lume.

Companiile aeriene anulează zborurile din cauza acțiunilor Chinei

Această situație este neobișnuită prin faptul că exercițiile Chinei taie în două părți cele 12 mile marine de ape teritoriale revendicate de Taiwan, ceea ce, potrivit oficialilor taiwanezi, sfidează ordinea internațională și echivalează cu o blocadă a spațiului său maritim și aerian.

Korean Air Lines Co Ltd și Singapore Airlines Ltd au anunțat că au anulat vineri zborurile spre și dinspre Taipei din cauza exercițiilor, transportatorul coreean anulându-și, de asemenea, zborurile de sâmbătă și amânând zborurile de duminică. Companiile japoneze ANA Holdings Inc și Japan Airlines Co Ltd continuă să opereze zborurile către Taipei în mod normal, au declarat purtătorii de cuvânt ai companiilor aeriene, dar evită spațiul aerian afectat pe aceste zboruri, precum și pe rutele către Hong Kong și Asia de Sud-Est.

Serviciul de urmărire a zborurilor FlightRadar24 a arătat că transportatorii taiwanezi China Airlines Ltd (2610.TW) și EVA Airways Corp încă zburau spre și dinspre insulă începând de vineri dimineață, la fel ca și transportatorii de marfă FedEx Corp și United Parcel Service Inc (UPS.N), deși evitau zonele afectate de exercițiile militare.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *