Revoltător: Companii germane fac profit sub ocupația rusă

Două companii germane de construcții, Grupul Knauf și WKB Systems, sunt implicate în proiecte de reconstrucție inițiate de autoritățile ruse în orașul ucrainean Mariupol, grav afectat în timpul cuceririi acestuia de către Rusia în primăvara anului 2022. Conform unei anchete jurnalistice germane, ambele companii furnizează materiale pentru aceste șantiere, potrivit informațiilor prezentate de revista „Monitor”și preluate de RADOR.

Investigația, difuzată săptămâna trecută de postul public de televiziune ARD, prezintă dovezi ale implicării companiilor germane în procesul de reconstrucție a orașului port Mariupol. Revista afirmă că a analizat imagini cu șantiere în care apar siglele Knauf și rapoarte detaliate de activitate, confirmând astfel prezența producătorului în acest oraș.

De asemenea, investigația menționează că „un distribuitor oficial Knauf promovează un proiect de clădire rezidențială în Mariupol, construit cu produse Knauf în numele Ministerului rus al Apărării”. Produsele furnizate de compania WKB Systems, a cărei principal acționar este omul de afaceri rus Viktor Budarin, au fost de asemenea identificate pe șantierele din Mariupol, conform revistei „Monitor”.

În replică, grupul Knauf a declarat pentru AFP că respectă toate sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite împotriva Rusiei. Cu toate acestea, compania bavareză, cu o prezență semnificativă în Rusia, a decis să rămână pe piața rusă până la noi directive, susținând că acționează în interesul angajaților săi locali.

Reacționând la acestă investigație, Ministerul de Externe german a declarat pentru AFP că presupusa participare a companiilor germane la șantierele din Mariupol servește doar propagandei ruse, subliniind necesitatea unei analize aprofundate a implicațiilor comerciale și etice ale acestei situații. În același timp, Ministerul german al Economiei a subliniat că autoritățile competente trebuie să acționeze în vederea investigării acestei chestiuni.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *