Compania turcă Baykar donează trei UAV-uri Ucrainei

Firma turcă de apărare Baykar a declarat luni că va dona trei vehicule aeriene fără pilot (UAV) Ucrainei, după ce o campanie de crowdfunding a strâns suficiente fonduri pentru a cumpăra „mai multe” din modelul Bayraktar TB2.

Ucraina primește trei UAV-uri de la turci

TB2 a fost extrem de popular în Ucraina, unde a ajutat la distrugerea sistemelor de artilerie și a vehiculelor blindate rusești. A devenit chiar subiectul unui cântec patriotic de succes, însă plin de cuvinte dure în Ucraina, care ironiza trupele rusești, cu refrenul „Bayraktar, Bayraktar”. Baykar a declarat că ultima campanie de crowdfunding din Ucraina a atins pragul în câteva zile și că atât lideri de afaceri, cât și oameni obișnuiți au contribuit la fond.

„Baykar nu va accepta plata pentru TB2-uri și va trimite gratuit trei UAV-uri pe frontul de război ucrainean. Cerem ca fondurile strânse să fie trimise în schimb poporului ucrainean care luptă.”, a precizat compania într-un comunicat.

Rusia s-a plâns anterior Turciei în legătură cu vânzarea de drone armate Bayraktar TB2 către Ucraina, a declarat un birocrat turc de nivel înalt, dar a adăugat că vânzările efectuate de Baykar, o companie privată, nu au fost tranzacții între state. Turcia a creat legături strânse cu Rusia în domeniul energiei, al apărării și al comerțului și se bazează foarte mult pe turiștii ruși. Baykar a vândut dronele Kievului în ciuda obiecțiilor Rusiei și a semnat un acord pentru a coproduce mai multe înainte de invazie, ceea ce a înfuriat Moscova. TB2, care a fost folosită și în conflictele din Siria, Irak, Libia și Nagorno-Karabah, este acum vârful de lance al exporturilor de apărare ale Turciei la nivel mondial.

Ministerul lituanian al apărării a declarat la începutul acestei luni că Agenția turcă pentru industria de apărare va dona un TB2 Lituaniei pentru a fi transferat în Ucraina, după ce lituanienii au finanțat prin crowdfunding aproape 6 milioane de euro pentru a-l cumpăra

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Reuters

Facebook

Comentarii