Compania EDPR va contesta în instanță „taxa pe soare” din România

Producătorul de energie regenerabilă EDP Renovaveis SA intenționează să întreprindă acțiuni în instanță împotriva mecanismelor de recuperare de urgență, introduse recent pe două dintre piețele sale – România și Polonia.

Ca și alte țări din Uniunea Europeană, România și Polonia au dat curs unei solicitări a Consiliului Uniunii Europene pentru a aborda prețurile ridicate la energie.

Astfel, guvernele din România și Polonia au introdus recent mecanisme de recuperare de urgență pentru a restricționa veniturile obținute de producătorii de energie regenerabilă, dar și de alți participanți la piață.

După introducerea textelor legislative, EDP Renovaveis s-a autosesizat și a declarat că măsurile din ambele țări nu urmează principiul Uniunii Europene de a recupera doar veniturile realizate pe piață.

Aceștia au sesizat că măsurile nu iau în considerare instrumentele de acoperire financiară și, prin urmare, ar impozita profiturile pe care companii precum EDP Renovaveis nu le-au realizat efectiv.

„EDP va depune toate acțiunile în justiție pentru a contribui la revenirea la un stat de drept echitabil, care ar putea sprijini investițiile atât de necesare în surse regenerabile în aceste țări și în Uniunea Europeană”, a declarat compania, fără a preciza ce măsuri va lua în instanță.

Compania a adăugat că noile taxe ar putea duce la „plăți nerezonabile” și costuri potențiale de aproximativ 300 de milioane de euro.

EDP Renovaveis operează centrale electrice din surse regenerabile cu o capacitate de 697 megawați (MW) în Polonia și 521 megawați (MW) în România.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *