Comisia Europeană va prezenta vineri recomandarea privind aderarea Ucrainei la UE

Aflată într-o nouă vizită la Kiev, președinta Executivului european, Ursula von der Leyen, a precizat că, până la finele acestei săptămâni, Comisia Europeană va înainta recomandările sale privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. „În prezent, Comisia pregătește recomandările, așa-numitul aviz, pentru statele membre ale Uniunii Europene”, a anunțat, sâmbătă, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citată de Agerpres.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla, la summitul din 23-24 iunie, în faţa unei decizii istorice cu privire la candidatura Ucrainei și a subliniat, totodată, că este necesară continuarea de către guvernul de la Kiev a reformelor în ceea ce privește statul de drept.

Președinta executivului european s-a deplasat pentru a doua oară, la Kiev, după vizita din luna mai, când a fost înmânat Ucrainei formularul de aderare la blocul comunitar.

Înainte de decizia finală, ce va fi luată în cursul acestei săptămâni, Colegiul comisarilor se întrunește, astăzi, pentru a dezbate pe această temă. Comisia Europeană ar urma să recomande, pe 17 iunie, ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat la Uniunea Europeană.

Potrivit Bloomberg, mai multe state membre, printre care Germania, Franța, Olanda, Danemarca, Portugalia și Suedia sunt rezervate în privința unei aderări rapide a Ucrainei. Deși președintele Volodimir Zelenski a solicitat aderarea țării sale în procedură de urgență, din cauza războiului, multe state europene susțin că țara nu îndeplinește principiile Uniunii Europene legate de statul de drept. Totodată, se apreciază că, în pofida conflictului de pe teritoriul său, Ucraina nu poate avea prioritate față de celelalte țări candidate la UE.

Pe de altă parte, mai multe state membre, printre care Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia, Slovenia și Irlanda, susțin acordarea statutului de țară candidată a Ucrainei la Uniunea Europeană. România sprijină, la rândul său, această aderare a Ucrainei, alături de Republica Moldova și Georgia, țări care au depus, de asemenea, cereri de aderare pe 3 martie.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii