Comisia Europeană a anunțat, vineri, că a întocmit un plan prin care va transpune în practică rezultatele Conferinței privind viitorul Europei, plan ce constă într-un set de 49 de propuneri și 326 de măsuri individuale, arată executivul european, într-un comunicat.
„Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul s-au angajat prin Declarația comună din martie 2021 să dea curs propunerilor – fiecare în cadrul competențelor sale și în conformitate cu tratatele. Președinta von der Leyen a reiterat acest angajament în cadrul ceremoniei de închidere a conferinței”, se menționează în comunicarea executivului european. Comunicarea de vineri reprezintă primul pas al procesului prin care Comisia Europeană va da curs propunerilor Conferinței.
Primul set de noi propuneri va fi anunțat în luna septembrie 2022, în cadrul unui eveniment special, urmând să fie fi inclus, apoi, în programul de lucru al Comisiei pentru anul 2023, potrivit Digi24.
Conferința privind viitorul Europei a fost lansată în 2021 și s-a desfășurat pe parcursul unui an, fiind considerat cel mai amplu exercițiu paneuropean de democrație deliberativă, în urma căruia au fost propuse 326 de măsuri, pe care instituțiile UE și statele membre ar urma să le transpună în practică, în mai multe domenii. În paralel, pornind tot de la propunerile oferite în cadrul Conferinței privind viitorul Europei, Parlamentul European a votat, pe 9 iunie (cu 355 de voturi pentru, 154 împotrivă și 48 de abțineri) o rezoluție prin care solicită statelor membre să ia în calcul modificarea tratatelor europene, care ar include, printre altele, reformarea procedurilor de vot în cadrul Consiliului European, respectiv trecerea de la vot în unanimitate la vot cu majoritate calificată.
România, alături de alte 12 țări din estul Europei, sunt reticente cu privire la măsura de modificare a tratatelor europene. Se apreciază că, prin desființarea unanimității, deciziile în domenii privind apărarea sau securitatea ar putea fi luate, în Consiliul European, prin vot majoritar, de către țările occidentale. Cele 27 de state membre urmează să decidă, la un summit viitor, dacă lansează Convenţia pentru reforma tratatelor.
Laura Groșereanu