Comisia Europeană și-a reînnoit agenda pentru guvernarea internațională a oceanelor

În această săptămână, Comisia Europeană și-a reînnoit angajamentul față de un ocean sigur, curat, sănătos și gestionat într-un mod durabil.

Comisia Europeană împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate au dezvăluit agenda reînnoită a UE privind guvernarea internațională a oceanelor, propunând acțiuni pentru un ocean sigur și curat.

În comunicarea acestora privind guvernarea internațională a oceanelor, au fost stabilite o serie de acțiuni importante, printre care se numără:

  • protejarea a 30% din zonele marine până în 2030
  • decarbonizarea sectorului pescuitului
  • încetarea poluării cu plastic până în 2024
  • reglementarea folosirii uneltelor de pescuit și interzicerea exploatării miniere de adâncime
  • îmbunătățirea cercetărilor marine

„Indiferent unde trăim, oceanul ne afectează pe toți – ne ajută să respirăm, reglează clima, ne hrănește și ne oferă multora dintre noi locuri de muncă. Acțiunile noastre, la rândul lor, au un impact asupra oceanului” -a declarat Virginijus Sinkevičius, comisar pentru mediu, ocean și pescuit.

Comisia s-a angajat de asemenea să investească până la 1 miliard de euro pentru a opri și inversa declinul periculos al biodiversității și aproximativ 350 de milioane EUR pe an în cercetarea marină în cadrul programului Orizont Europa 2021-2027.

Prin această politică, UE își confirmă rolul activ în guvernanța internațională a oceanelor și angajamentul său de a consolida punerea în aplicare a Agendei ONU 2030 și a obiectivului său de dezvoltare durabilă privind viața submarină. Noua agendă are un rol important în realizarea părții albastre a Pactului verde european.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii