Comisia Europeană, sfidătoare în privința colaborării dintre Ursula Von der Leyen și Pfizer

Comisia Europeană a declarat că nu poate și nici nu are nevoie să găsească mesajele text pe care președintele său, Ursula von der Leyen, le-a schimbat cu șeful Pfizer în perioada de vârf a pandemiei, alimentând astfel disputa cu autoritatea de supraveghere internă a UE.

Scandal în urma unor mesaje text între Ursula von der Leyen și șeful Pfizer

Apărarea Comisiei în ceea ce privește dreptul său de a nu păstra înregistrările mesajelor text ale lui Von der Leyen a fost publicată miercuri de către Ombudsmanul European, organismul oficial de supraveghere al UE, care a efectuat o anchetă inițială în urma unei plângeri privind transparența. Într-o mustrare dură emisă în ianuarie, Ombudsmanul, Emily O’Reilly, a acuzat executivul UE de administrare defectuoasă. Ea a declarat că mesajele text referitoare la politicile și deciziile UE ar trebui tratate ca documente care fac obiectul normelor de transparență ale UE.

Scandalul a izbucnit după ce New York Times a relatat în aprilie 2021 că Von der Leyen a schimbat mesaje text cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, creând o relație care a deblocat contracte profitabile pentru vaccinuri împotriva coronavirusului. Ulterior, Comisia a refuzat o cerere de libertate de informare din partea unui jurnalist pentru a furniza mesajele text, ceea ce a determinat un apel la Ombudsman. Raportul inițial al acestuia a arătat cum Comisia nu a făcut nicio încercare de a găsi mesajele text. Criticând „modul îngust” în care a fost tratată cererea de informații, O’Reilly a dat instrucțiuni oficialilor să caute textele. Într-un răspuns sfidător, comisia a declarat că nu a putut găsi mesajele deoarece astfel de „documente efemere și de scurtă durată nu sunt păstrate” și „nu se aflau în posesia instituției”.

Comisia susține că mesajele nu au fost păstrate

„Comisia poate confirma faptul că această căutare întreprinsă de cabinetul președintelui pentru mesajele text relevante care corespund cererii de acces la documente nu a dat niciun rezultat”, se arată în răspunsul vicepreședintelui Comisiei pentru valori, Vĕra Jourová.

Comisia a repetat că nu vede necesitatea de a păstra mesajele text, susținând că acestea nu conțin informații vitale. „Din cauza naturii lor efemere și de scurtă durată, mesajele text și mesajele instantanee în general nu conțin informații importante legate de politicile, activitățile și deciziile Comisiei”, a declarat aceasta.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii