Vaccinurile anti-Covid: Comisia Europeană, criticată din cauza lipsei de transparență

Activiștii pentru transparență au criticat refuzul Comisiei Europene de a publica mesajele între președinta Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, din timpul negocierilor privind contractele pentru vaccinuri.

Refuzul Comisiei Europene de a dezvălui mesajele și lipsa sa generală de transparență au stârnit îngrijorări în rândul activiștilor și experților pentru transparență, care susțin că astfel de acțiuni subminează încrederea publicului în instituțiile UE și prezintă riscuri majore pentru procesele democratice.

Deși existența acestor mesaje a fost dezvăluită inițial chiar de Ursula von der Leyen în cadrul unui interviu pentru The New York Times, executivul UE nu a confirmat niciodată oficial acest lucru.

Directorul adjunct al ONG-ului Access Info Europe, Rachel Hanna, a subliniat că gestionarea de către Comisie a cererii oricărui jurnalist de a accesa presupusele mesaje text contravine reglementărilor proprii ale UE, care urmăresc să ofere cetățenilor acces extins la documente. Hanna a susținut că refuzul Comisiei privează publicul de dreptul fundamental la informare.

La rândul său, lobbystul și militantul pentru transparență Frédéric Baldan a anunțat că a depus o plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva lui von der Leyen pentru rolul acesteia în negocierea acordului privind vaccinul COVID-19 cu Pfizer.

Baldan a acuzat-o pe președinta Comisiei că a încălcat codul de conduită obligatoriu al Comisiei și a cerut suspendarea acesteia, împreună cu alți comisari. Acesta a depus de asemenea, o plângere penală la o instanță belgiană, acuzând-o corupție și distrugere de documente.

Nu în ultimul rând, Ombudsmanul European a criticat dur Comisia pentru că nu a investigat aceste mesaje, iar Curtea Europeană de Conturi a criticat lipsa de transparență în negocierile preliminare ale celui mai mare contract de vaccin al UE cu Pfizer/BioNTech.

Facebook

Comentarii

54 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *