Comisia Europeană şi-a revizuit, vineri, estimările cu privire la producţia de grâu a blocului comunitar în sezonul 2022/2023, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Conform celor mai recente date, Comisia Europeană estimează că producţia de grâu a Uniunii Europene va fi de 125 milioane de tone în acest an agricol, mai mică decât cele 130,4 milioane de tone – preconizate în urmă cu o lună şi sub producţia de 130,1 milioane de tone – prognozată pentru întregul an agricol. Fără a oferi alte detalii, executivul comunitar a redus estimările privind producţia de grâu în mai multe ţări, printre care și România, alături de Franţa, Polonia şi Spania, mari producătoare de cereale între statele europene.
În estimările Comisiei Europene, producţia de porumb a UE este preconizată la 71,7 milioane de tone, faţă de 72,5 milioane de tone cât se preconiza în urmă cu o lună, iar producţia de orz la 52,2 milioane de tone, de la 52,3 milioane de tone.
Cu toate acestea, Comisia Europeană şi-a menţinut estimările pentru exporturile de grâu ale UE, care se vor ridica la 38 milioane de tone, ceea ce ar fi un nivel record pentru blocul comunitar, peste exporturile de 30 de milioane de tone, care fuseseră estimate pentru acest an.
România, care și-a revizuit a treia oară prognozele privind producția de grâu, se așteaptă la o recoltă mai mică, din cauza secetei, de 4,5 tone la hectar, conform economica.net. Ceea ce înseamnă o cantitate de 10 milioane de tone de grâu, recoltată de pe o suprafață cultivată de aproximativ 2,1 milioane de hectare. Producția de grâu a României ar fi, astfel, cu 20% mai redusă decât anul trecut și cu 5,7% sub media ultimilor cinci ani.
Laura Groșereanu