Schimbări majore în Comisia Europeană: Vicepreședintele a demisionat

Recentele evenimente din cadrul Executivului European au generat o serie de schimbări importante în echipa condusă de Ursula von der Leyen. Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a surprins lumea politică prin demisia sa, motivată de nominalizarea pe poziția de candidat al coaliției laburiștilor și verzilor neerlandezi la alegerile legislative din noiembrie. Acest pas neașteptat a declanșat o serie de mișcări în rândul liderilor europeni.

Deși Timmermans a decis să își încerce șansa de a deveni prim-ministru, indiferent de rezultatul alegerilor, el a anunțat că va rămâne activ în politica olandeză ca parlamentar la Haga, în loc să se întoarcă la Bruxelles.

În fața demisiei lui Timmermans, Guvernul Țărilor de Jos se confruntă cu sarcina de a propune un înlocuitor cât mai rapid pentru a reprezenta țara în Executivul European. Acest candidat, sau candidată va trebui să fie aprobat(ă) de Parlamentul European în toamnă, într-un proces supravegheat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

O altă schimbare notabilă a avut loc în cadrul atribuțiilor vicepreședintelui executiv responsabil cu Green Deal, post ocupat anterior de Timmermans. Acest rol a fost preluat de Maros Sefcovic din Slovacia, care va coordona Acțiunea Climatică și va trebui să se ocupe de provocările legate de mediu și noile legislații planificate pentru toamnă.

Pe lângă aceste schimbări, Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu portofoliul strategic al concurenței, a anunțat posibilitatea unui concediu fără plată. Motivul? Candidatura danezei pentru președinția Băncii Europene de Investiții. Dacă Vestager va obține postul, funcțiile sale vor trebui temporar transferate către alt comisar până la întoarcerea ei.

Nu în ultimul rând Mariya Gabriel, fostă comisară europeană, a părăsit funcția pentru a se implica în politica națională. Aceasta va ocupa funcția de ministru al afacerilor externe în Bulgaria și se anticipează că va prelua rolul de prim-ministru în 2024. Gabriel lasă încă un loc vacant în Executivul European, până la validarea înlocuitoarei sale, Iliana Ivanova.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *