Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidate la UE Ucrainei și Republicii Moldova

Comisia Europeană a recomandat, astăzi, statelor membre să acorde statutul de candidat la Uniunea Europeană atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. Recomandările formulate de Executivul european au fost aprobate de Colegiul Comisiei Europene, care s-a reunit cu acest prilej. „Este o zi istorică pentru cetățenii Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Confirmăm că locul lor este, la momentul potrivit, în Uniunea Europeană”, a afirmat Ursula von der Leyen, la reuniunea Colegiului Comisiei Europene.

În recomadările sale, Comisia Europeană a constatat că Ucraina a înregistrat progrese în mai multe domenii, printre care democrația și statul de drept, și a înregistrat rezultate macroeconomice solide, conluzionând că „s-a apropiat treptat de elemente importante ale acquis-ului comunitar în multe domenii”.

Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară candidat și Republicii Moldova, subliniind faptul că procesul de aderare propriu-zis implică un drum lung de parcurs, în care trebuie să continue reformele.

În ceea ce privește Georgia, Comisia Europeană a recomandat statelor europene să ofere acestei țări o perspectivă europeană.

La summitul Consiliului European, din perioada 23-24 iunie, se așteaptă o decizie din partea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, care trebuie să voteze, în unanimitate, acest aviz.

Recomandările Comsiei Europene vin la o zi după vizita de susținere a președinților Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, a cancelarului german Olaf Scholz și a premierului italian, Mario Draghi la Kiev, unde au transmis președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, că toate cele patru țări europene sprijină aderarea țării la blocul comunitar.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, cu prilejul reuniunilor organizate la nivel european, că Republica Moldova, dar și Ucraina și Georgia trebuie să facă parte din blocul comunitar.

Ucraina a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 28 februarie, iar Republica Moldova, pe data de 3 martie, reușind, astfel, să devină țări cu statut candidat în mai puțin de trei luni, față de un proces îndelungat, care este prevăzut, în mod normal, de tratatele comunitare.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii