Comisia Europeană: Raportul pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia, așteptat miercuri

Comisia Europeană va publica miercuri un raport de evaluare a progreselor statelor candidate la UE; se aşteaptă ca executivul european condus de Ursula von der Leyen să recomande un pas înainte pentru Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Documentul va sta la baza deciziei pe care urmează să o adopte liderii ţărilor membre la summitul din decembrie al Uniunii. Principalul răspuns aşteptat din partea lor este cel la întrebarea dacă se deschid sau nu negocierile oficiale de aderare cu Kievul.

În timpul vizitei la Kiev de sâmbăta trecută, von der Leyen a elogiat Ucraina pentru progrese. Negocierile pot însă dura ani de zile, până când candidaţii îndeplinesc criterii legale şi economice complexe pentru aderare, iar UE nu este dispusă să primească o ţară aflată în război.

În iunie anul trecut, Comisia aprecia că Ucraina îndeplineşte două din cele şapte condiţii pentru începerea negocierilor. Zilele trecute, la Kiev, preşedinta Comisiei şi-a exprimat încrederea că vor urma şi ceilalţi paşi, legaţi de combaterea corupţiei şi asigurarea drepturilor minorităţilor.

Zelenski a replicat că Kievul va îndeplini condiţiile, iar o decizie pozitivă din partea UE ar aduce un plus de motivaţie societăţii şi armatei, care vor fi întărite de viitoarea aderare a Ucrainei la Uniune.

Documentul se va referi şi la alte state candidate, inclusiv Georgia şi Republica Moldova.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *