Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru combaterea penuriei de forță de muncă în Uniunea Europeană, prin crearea unei platforme online dedicată ofertelor de locuri de muncă în sectoarele cu deficit de angajați. Scopul acestei inițiative este facilitarea angajării lucrătorilor din state terțe pentru a acoperi lacunele din industrii esențiale.
Propunerea face parte dintr-un pachet amplu de măsuri, inclusiv recomandări privind recunoașterea calificărilor cetățenilor statelor terțe. Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a subliniat nevoia de a acoperi deficiențele de forță de muncă în sectoare critice.
De exemplu, se estimează că, până în 2030, UE va avea nevoie de aproximativ 20 de milioane de profesioniști în tehnologia informației și comunicații, în timp ce în prezent există doar 9 milioane de angajați în acest sector în întreaga Uniune.
Schinas a avertizat că pentru a acoperi această penurie, UE mai are nevoie de încă 11 milioane de lucrători. Acesta a evidențiat competiția intensă a UE cu țări precum SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă în atragerea de noi talente.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat că propunerile fac parte dintr-o „abordare globală a migrației” și vizează crearea de „căi legale de intrare” în UE, având în vedere necesitatea unei imigrații sporite a forței de muncă.
Comisia Europeană a identificat 42 de sectoare cu deficit de forță de muncă, care vor fi incluse în viitorul regulament care va conține și propunerea pentru noua platformă online și celelalte măsuri prezentate. Participarea la acest sistem va fi voluntară pentru statele membre ale UE.
Platforma online propusă va fi similară cu EURES, rețeaua de agenții de forță de muncă din UE, care cuprinde în prezent peste 4 milioane de posturi vacante.