Comisia Europeană prognozează un deficit de 6,3% din PIB pentru România

Comisia Europeană estimează, în prognoza sa de toamnă, că PIB-ului țării noastre va avea o creștere de până la 2,2% în acest an, urmând să se majoreze la 3,1% în 2024 și la 3,4% în 2025, investițiile fiind principalul contributor la creșterea PIB-ului pe parcursul orizontului de prognoză, informează economedia.ro.

Executivul european estimează, totodată, că deficitul României va ajunge la 6,3% din PIB în 2023, la același nivel ca în 2022. Aceasta reprezintă o revizuire în creștere considerabilă în comparație cu deficitul de 4,7% din PIB, cât a fost proiectat în previziunile din primăvară.

Deficitul mai mare decât se preconiza în acest an reflectă cheltuieli publice mai mari (în special în ceea ce privește personalul și bunurile și serviciile) și o creștere mai lentă a veniturilor, din cauza unei activități economice mai slabe.

Se preconizează că investițiile publice ca pondere în PIB vor crește semnificativ, reflectând obiectivele ambițioase atât pentru proiectele de investiții finanțate la nivel național, cât și pentru cele finanțate de UE. 

Se preconizează că deficitul României va scădea la 5,3% din PIB în 2024, ca urmare a punerii în aplicare a unui pachet de măsuri de consolidare fiscală în valoare de aproximativ 1,2% din PIB.

Pe partea de cheltuieli, pachetul include reduceri de cheltuieli, generate de măsuri de eficientizare a administrației publice și de înăsprirea condițiilor de eligibilitate pentru ca funcționarii publici să beneficieze de vouchere de vacanță și alocații de hrană. În ceea ce privește veniturile, se așteaptă ca noile măsuri să genereze venituri suplimentare în valoare de 0,9% din PIB. 

Facebook

Comentarii

89 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *