Comisia Europeană: Procedură de infringement contra Ungariei

Comisia Europeană a lansat vineri o procedură de infringement contra Ungariei, în legătură cu decretul ce prevedea eliberarea din închisoare a sute de călăuze de migranţi, în vederea expulzării lor.

Guvernul Orban a decis, la finalul lunii aprilie, să elibereze 700 de deţinuţi condamnaţi pentru trafic de persoane. Decretul prevedea ”părăsirea teritoriului ungar în cel mult 72 de ore” pentru a efectua restul pedepsei în ţările de reşedinţă sau de naţionalitate.

Autorităţile de la Budapesta au anunţat că penitenciarele ungare se confruntă cu o creştere a numărului de condamnaţi pentru trafic de persoane, ei reprezentând în prezent 13% din total, adică în jur de 2.600 persoane provenind din 73 de ţări.

Decretul publicat în 27 aprilie vizează limitarea ”costurilor pentru contribuabilii ungari”.

Decizia a suscitat mai ales nemulţumirea Austriei, care şi-a consolidat controalele la frontiera cu Ungaria şi l-a convocat pe ambasadorul ungar.

Comisia Europeană consideră că ”astfel de sancţiuni aplicate persoanelor condamnate pentru trafic de fiinţe umane nu sunt nici eficiente, nici disuasive”. Executivul UE a trimis o scrisoare de notificare Ungariei, care are la dispoziţie două luni pentru a răspunde. Procedura de infringement poate duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE şi la eventuale sancţiuni financiare.

Facebook

Comentarii

89 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *