Comisia Europeană se pregătește pentru stoparea furnizării gazelor ruseşti

Uniunea Europeană are în lucru un set de măsuri urgente, care ar putea fi luate pentru a diminua impactul provocat de o oprire bruscă a livrărilor de gaze naturale de către Rusia, potrivit Agerpres.

Conform unui document de lucru, consultat de Bloomberg și citat de Agerpres, Comisia Europeană estimează că există un risc considerabil ca Federația Rusă să oprească livrările de gaze în acest an, într-un mod abrupt şi unilateral. Executivul comunitar intenţionează să recomande, astfel, ţărilor membre o serie de măsuri suplimentare pe care să le aibă în vedere pentru a reduce consumurile de gaze.

„Acţionând acum, am putea reduce impactul unei opriri bruşte a livrărilor cu o treime”, se arată în documentul Comisiei Europene.

În cazul unei întreruperi complete a livrărilor de gaze ruseşti începând cu luna iulie, gradul de umplere a depozitelor ar putea coborî până la 71%-65%, la începutul lunii noiembrie, ceea ce ar fi semnificativ mai puţin decât ţinta de 80%, precizează documentul consultat de Bloomberg. Dacă întreruperea ar apărea mai târziu, în octombrie sau în lunile următoare, riscul unui deficit de gaze ar fi mai mic, dar ar rămâne și mai puţin timp la dispoziţie pentru a se asigura gazele necesare.

Executivul european a prezentat, pe 19 mai, o propunere care recomandă țărilor membre să asigure stocuri de gaze naturale 80% până la 1 noiembrie, pentru a se preîntâmpina, astfel, o penurie a gazelor în plin sezon rece.

Statele europene au început să-și facă stocuri de gaze naturale, în acord cu recomandarea Comisiei Europene, dar cele mai multe întâmpină, deja, probleme, după ce Gazprom a oprit livrarea de gaze prin cea mai mare conductă, Nord Stream, aflată în revizie pentru o perioadă de 10 zile.

România și-a asigurat stocuri de 47%, potrivit premierului Nicolae Ciucă, ceea ce înseamnă un avans cu o lună față de procentul stabilit de Comisia Europeană pentru această perioadă.

Planul de măsuri al Comisiei Europene ar urma să fie prezentat pe 20 iulie.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii