Comisia Europeană: Panourile solare, obligatorii pentru clădirile noi?

Toate clădirile noi din Uniunea Europeană ar putea să fie prevăzute cu panouri solare pe acoperişuri, conform planurilor Comisiei Europene destinate accelerării dezvoltării energiilor regenerabile şi înlocuirii gazelor şi petrolului rusesc.

Executivul comunitar vrea ca jumătate din energia Uniunii Europene să provină din surse regenerabile în anul 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual. Una din propuneri, care ar ajuta la atingerea acestui deziderat, ar fi introducerea obligativităţii de a avea instalaţii solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice, clasa D şi peste, informează Financial Times, preluat de Agerpres.

Planul iniţial al UE, conform căruia emisiile de carbon trebuia să fie reduse cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul lor din 1990, cerea o ţintă de 40% pentru regenerabile. Însă războiul din Ucraina a impulsionat Bruxelles-ul să încerce să obţină independenţa energetică de Rusia, care este responsabilă pentru furnizarea a 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar şi 20% din livrările de petrol.

Documentul RepowerEU, prin care se propune strategia energetică a Uniunii Europene, urmează să fie publicat miercuri și susţine că energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice şi pentru a atinge independenţa energetică, împreună cu importurile de gaze lichefiate şi hidrogenul generat din electricitate regenerabilă.

De asemenea, Comisia Europeană vrea să urgenteze și construcţia de parcuri eoliene şi fotovoltaice prin impunerea statelor membre să desemneze zone „prioritare” cu standarde de mediu.

„Statele membre ar trebui să pună la punct scheme naţionale de susţinere pentru a asigura introducerea pe scară largă a panourilor solare pe clădiri. Acolo unde este cazul, acest efort ar trebui combinat cu renovarea acoperişurilor şi introducerea de soluţii de stocare a energiei şi pompe de căldură. De asemenea, statele membre ar trebui să mobilizeze instalarea de echipamente solare pe toate clădirile publice care sunt adecvate pentru acestea, de la clădiri administrative şi până la şcoli”, se precizează în documentul care ar urma să fie publicat, miercuri, de Comisia Europeană.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii