Comisia Europeană: Noi reguli pentru combaterea corupției

Pentru a asigura cele mai înalte standarde, o mai bună prevenție și o mai bună aplicare a legii, Comisia Europeană dorește actualizarea și armonizarea normelor UE privind definițiile și sancțiunile infracțiunilor de corupție.

Legislația penală anticorupție existentă la nivelul statelor membre este fragmentată și limitată în domeniul de aplicare. Acest lucru îngreunează anchetele transfrontaliere și crează deseori portițe pe care infractorii le exploatează.

Pentru a evita acest lucru, Comisia dorește extinderea sferei de aplicare a infracțiunilor de corupție ale UE dincolo de tradiționala luare de mită, incluzând printre altele și infracțiuni precum traficul de influență și abuzul în serviciu.

Propunerea nu se limitează doar la corupția din UE, ci asupra acesteia la nivel mondial. Pachetul îi va conferi astfel Uniunii Europene și autoritatea de a impune restricții de călătorie și înghețarea activelor persoanelor și organizațiilor din țări terțe, în cazul in care acestea au comis infracțiuni grave de corupție.

Nu în ultimul rând, statele membre vor trebui să organizeze campanii de informare și conștientizare pentru a încuraja societatea civilă și pentru a crea o cultură a integrității în care corupția nu este tolerată.

„Pachetul de astăzi va ridica standardele definițiilor și pedepselor la nivelul UE atribuite infracțiunilor de corupție și va ajuta autoritățile să identifice și să pedepsească infractorii, fie ei din sectorul public sau cel privat, indiferent de locul savârșirii faptei. În plus, promovarea și consolidarea pe termen lung a integrității morale a funcționarilor publici vor restrânge și mai mult spațiul pentru corupție într-o societate democratică sănătoasă.” a declarat Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Facebook

Comentarii

44 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *