Comisia Europeană: Noi măsuri interne pentru confidențialitatea numelor angajaților

Pentru a păstra confidențialitatea și securitatea datelor, executivul UE a eliminat din evidența publică numele funcționarilor care dețin funcții sub nivelul de management mediu. Comisia a eliminat majoritatea oficialilor publici din baza sa de date joia trecută.

Evidența era publicată pe site-ul Who’s Who, care este „catalogul” public pentru instituțiile UE, unde se pot vizualiza departamentele interne și funcționarii publici.

Înainte de această schimbare, angajaților de nivel mediu aflați în poziții de conducere li se publicau numele de familie și prima literă a prenumelui, împreună cu numărul de telefon al biroului acestora.

„Comisia are responsabilitatea de a-și proteja lucrătorii, în special pe cei care lucrează cu date sensibile, pe lângă obligațiile sale legate de transparență și responsabilitate. Accesul la numele și informațiile de contact ale personalului care nu fac parte din conducere a fost restricționat pentru a împiedica ca aceste persoane să fie supuse unor presiuni neloiale din partea surselor externe”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Comisia Europeană a precizat că urmează practica obișnuită a Parlamentului European, a Secretariatului General al Consiliului UE, care limitează disponibilitatea numelor și a informațiilor de contact ale persoanelor care dețin posturi de conducere.

„Această ultimă hotărâre arată cum oficialii UE devin mai conștienți de drepturile lor privind protecția datelor. Cu toate acestea, se poate pune întrebarea dacă confidențialitatea datelor a avut într-adevăr un rol în această alegere sau dacă a fost pur și simplu exploatată oportunist”, a declarat Diletta De Cicco, consilier la firma juridică Squire Patton Boggs.

Societatea civilă s-a plâns de multă vreme de lipsa de transparență în elaborarea politicilor la nivelul UE, începând cu așa-numitele triloguri, care sunt discuții interinstituționale în care niciun document nu este făcut public până când nu s-a ajuns la un acord politic.

Facebook

Comentarii

77 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *