Comisia Europeană: Monitorizarea investițiilor străine și controlul exporturilor au rol important pentru securitatea UE

Comisia Europeană a publicat vineri, 2 septembrie, două rapoarte, unul privind implementarea supervizării investițiilor în 2021 și unul asupra controalelor la export în 2020. Potrivit Executivului UE, cele două instrumente își arată eficiența în menținerea unui nivel ridicat de securitate în Uniune.

În ceea ce privește controalele la export, care vizează bunuri cu dublă utilizare ce pot avea uz civil și militar, Comisia a blocat 550 de exporturi, adică 1,4% din cereri din aproximativ 40.000 de cereri de autorizare analizate în 2020. Primele trei destinații pentru aceste exporturi sunt: ​​Statele Unite ale Americii, China și Elveția.

Raportul nu ține cont de modificarea în 2021a reglementărilor privind controlul exporturilor de bunuri cu dublă utilizare. Această modificare include mai multe produse în domeniul de aplicare al regulamentului, în special cele legate de supravegherea cibernetică și noile tehnologii.

În ceea ce privește investițiile din afara UE, Comisia a analizat peste 400 de investiții străine directe în 2021 și peste 740 de la crearea mecanismului de monitorizare în 2019. În 2021, pentru mai puțin de 3% dintre tranzacții a fost nevoie de un aviz al Comisiei.

Raportul indică faptul că SUA, Marea Britanie și China au fost primele trei țări pentru care UE a primit notificări pentru investițiile UE.

Euroștiri

Facebook

Comentarii

93 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *