Comisia Europeană lansează certificatul european de competențe digitale

Împreună cu mai multe state membre, Comisia va coordona un proiect pilot pentru un certificat european de recunoaștere a competențelor digitale.

Proiectul pilot își propune să creeze un certificat recunoscut de instituțiile, angajatorii și formatorii din întreaga Uniune Europeană. Rezultatele acestui proiect vor fi prezentate ca parte a unui studiu de fezabilitate privind Certificatul european de competențe digitale la sfârșitul anului 2023.

Varianta finală a acestuia va fi lansată în 2024, pe baza rezultatelor și constatărilor studiului.

Comisia a adoptat, de asemenea, două noi propuneri de recomandări ale Consiliului privind mai multe acțiuni cheie ce au scopul de a facilita educația digitală și de a îmbunătăți dobândirea competențelor digitale.

Astfel, toate statele membre vor trebui să garanteze accesul universal la educație și formare digitală incluzivă și de înaltă calitate prin dezvoltarea unui cadru coerent de investiții pentru pregătirea profesorilor, achiziția de echipamente, instrumente și conținut digital pentru instituțiile de învățământ.

Cea de-a doua propunere le solicită statelor membre să sprijine predarea de informatică de înaltă calitate în școli, să integreze dezvoltarea competențelor digitale pentru adulți și să abordeze lipsa specialiștilor din domeniul tehnologiei informației. Nu în ultimul rând, statele membre ar trebui să sprijine dezvoltarea competențelor digitale în toate sectoarele profesionale, indiferent de vârstă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *