Comisia Europeană: Embargo treptat pentru petrolul rusesc

Importurile UE de petrol brut din Rusia vor fi stopate în cel mult șase luni, iar cele de petrol rafinat până la finalul anului. Ungaria și Slovacia vor beneficia de o tranziție mai lungă, până la finalul lui 2023, din cauza dependenței lor masive de importul din Rusia. 

Propunerea a fost prezentată azi de președinta Comisiei Europene, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. Decuplarea treptată de importurile din Rusia ”ne va permite să punem în loc alte surse de aprovizionare”, pentru ”a reduce la minim impactul asupra piețelor mondiale”, a declarat Ursula von der Leyen. ”Astfel, vom exercita o presiune maximală asupra Rusiei, reducând totodată la minimum pagubele colaterale pentru noi și partenerii noștri. Pentru a putea ajuta Ucraina, trebuie ca economia noastră să rămână puternică”, a subliniat liderul european, conform Le Soir.

Totodată, Comisia Europeană cere excluderea celei mai mari bănci rusești, Sberbank, și a altor două instituții bancare din Rusia din sistemul financiar internațional Swift. Potrivit Le Monde, Sberbank  deține 47% din depozitele bancare ale rușilor. Măsura va consolida ”izolarea totală” a Rusiei, slăbindu-i capacitatea de a finanța războiul din Ucraina, a precizat von der Leyen.

Măsurile vor intra în vigoare numai după aprobarea în unanimitate, în cadrul Consiliului, de către statele membre ale Uniunii Europene.

H. Blidaru

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *