Comisia Europeană declanșează procedura de infringement contra Poloniei

Comisia Europeană a anunţat, astăzi, că a lansat împotriva Poloniei o procedură de infringement, după ce guvernul polonez a decis să creeze o comisie de anchetă asupra influenţei ruse, comisie despre care Bruxellesul crede că vizează, de fapt, opoziţia poloneză, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Colegiul (comisarilor) a decis să lanseze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere autorităţilor poloneze”, a anunţat comisarul european Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Conform executivului comunitar, noua comisie creată de guvernul conservator polonez ar fi îndreptată împotriva principalei formaţiuni de opoziţie – Platforma Civică (PO) – partid care este condus de Donald Tusk, fost premier liberal polonez şi fost preşedinte al Consiliului European.

În Polonia, opoziţia şi numeroşi jurişti au descris această comisie ca fiind anticonstituţională, în timp ce Departamentul de Stat al SUA a estimat că ea „ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a îngrădi alegeri libere şi echitabile în Polonia”.

Procedura de infringement poate conduce la sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Într-o decizie adoptată luni, această instanţă a apreciat că reforma judiciară care a fost implementată în 2019 de guvernul polonez încalcă dreptul UE.

Comisia Europeană a sesizat CJUE şi în urma contestării de către Tribunalul Constituţional polonez a întâietăţii dreptului UE asupra celui naţional.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *