Comisia Europeană: Creșteți deportările migranților ilegali!

Ca ultim pas în îmbunătățirea controlului granițelor UE, Comisia Europeană a îndemnat țările din Uniunea Europeană să intensifice returnarea solicitanților de azil, ale căror cereri au fost refuzate și să recunoască reciproc acordurile de returnare a migranților.

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat marți la Strasbourg că în 2022 doar 21% dintre persoanele care nu erau eligibile pentru protecție internațională în UE au fost deportate în țara lor de origine.

„Eșecul deportării ne încetinește sistemul și erodează încrederea în acest mecanism”, a declarat aceasta. „Pentru a proteja dreptul de a solicita azil, trebuie să demonstrăm că putem gestiona în mod corespunzător numărul persoanelor neeligibile pentru protecție internațională”, a adăugat Johansson.

Aceasta a îndemnat statele membre să profite de a acordurilor de returnare pentru a eficientiza procesul de deportare a migranților: „Foarte puține state membre folosesc aceste acorduri, deși regulile Uniunii permit acest lucru.”

Nivelurile scăzute ale returnărilor migranților au reprezentat o problemă de lungă durată pentru UE și sunt în mare parte rezultatul suprasolicitarii autorităților naționale de imigrație, a unei lipse de comunicări între statele membre și a reticenței țărilor terțe de a accepta solicitanții de azil refuzați.

Vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, a adăugat că UE trebuie să stabilească „principii comune cu privire la modul în care ne gestionăm granițele pentru a evita eventuale dispute între țările membre”.

Atât UE, cât și statele membre s-au confruntat cu critici dure în urma unei serii de tragedii în Marea Mediterană unde peste 1.200 de oameni au murit doar în 2022 și alte bărci s-au scufundat la începutul acestui an.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *