Comisia Europeană cere țărilor UE să stocheze mai multe gaze, pentru a le putea împărți cu țările afectate de criza energetică

Ţările europene care nu depind de livrările de gaze rusești trebuie să manifeste solidaritate faţă de cele care trebuie să facă eforturi pentru a le economisi, din cauza riscului iminent de întrerupere a furnizării, a spus, luni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor energiei din ţările blocului comunitar care este planificată pentru marţi, potrivit Agerpres.

Țările din UE sunt strâns interconectate, astfel că o criză a gazelor ar afecta fiecare stat membru în parte, a arătat președinta Ursula von der Leyen. „De aceea, este important ca statele membre să-şi diminueze cererea de gaze, astfel încât toate să stocheze mai mult şi să împartă cu cele care sunt mai afectate”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Aceste declarații vin în contextul criticilor exprimate de Spania şi Portugalia faţă de planul de urgenţă în materie de gaze care a fost propus de Comisie, săptămâna trecută. În plus, Spania a venit azi cu propunerea să mărească propriile exporturi de gaze. Deși nu este de acord cu propunerea executivului european, Spania a anunțat că nu se va opune deciziei Comisiei Europene, prin vot, dar va susține ajungerea la un consens.

Comisia Europeană a solicitat, prin planul de măsuri prezentat săptămâna trecută, tuturor statelor UE să îşi reducă în mod voluntar consumul de gaze cu cel puţin 15%, în perioda 1 august şi 31 martie, luându-se în calcul totodată eventualitatea unor reduceri suplimentare, în cazul agravării crizei de gaze. Într-o primă reuniune a diplomaților din țările UE, care a avut loc miercurea trecută, 12 state membre și-au manifestat deja rezerva față de propunerea executivului european, criticând caracterul obligatoriu care l-ar putea lua o astfel de măsură, în cazul în care s-ar decreta o situație de urgență, impusă de agravarea crizei energetice.

În pofida rezervelor exprimate de unele țări, președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat astăzi încrederea că propunerile Comisiei vor primi, în cele din urmă. aprobarea tuturor statelor membre.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

22 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *