Comisia Europeană înduplecă Ungaria: Se decide deblocarea a 10 miliarde de euro

Comisia Europeană urmează să decidă, astăzi, în favoarea deblocării de fonduri europene în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro destinate Ungariei, cu o zi înaintea summitului UE, relatează AFP, potrivit News.ro.

”La ora la care vorbim, Comisia efectuează activităţi finale privind evaluarea, pentru a se putea lua o decizie. Nu pot să spun acum care va fi decizia”, a declarat vicepreşedintele CE, Vera Jourova, întrebată în acest sens, într-o conferinţă de presă la Strasbourg.

Această undă verde, care urmează să fie anunţată în această după-amiază, potrivt unor surse apropiate dosarului, a provocat deja reacţii puternice în Parlamentul European, care critică această măsură.

Dar Comisia Europeană leagă această eventuală deblocare de faptul că Budapesta ar fi întreprins unele reforme, în principal o îmbunătăţire a independenţei sistemului judiciar ungar.

Suma de 10 miliarde de dolari reprezintă, totuși, mai puţin de jumătate dintre fondurile blocate de UE.

Viktor Orban a ameninţat să blocheze decizii-cheie cu privire la Ucraina, aflate pe agenda unui summit european joi şi vineri, şi anume deschiderea unor negocieri de aderare la UE şi aprobarea unui ajutor european în valoare de 50 de miliarde de euro – sub formă de împrumuturi – destinat Kievului.

În total, fonduri de coeziune în valoare de aproximativ 21,7 miliarde de euro, destinate Ucrainei în perioada 2021-2027, au fost suspendate în decembrie 2022 de către UE, în aşteptarea realizării de către Budapesta a unui număr de reforme.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *