Comisia Europeană anchetează statul german pentru decizii din pandemie

Comisia Europeană a lansat luni o anchetă pentru a stabili dacă ajutorul guvernamental acordat de statul german companiei Lufthansa în timpul pandemiei de Covid-19 a încălcat legislaţia Uniunii Europene, relatează dpa potrivit Agerpres.

Ancheta este urmarea unei decizii a Tribunalului General al UE din mai 2023 de a anula ajutorul de stat acordat companiei aeriene germane în valoare de 6 miliarde de euro (6,5 miliarde dolari).

Principala autoritate pentru reglementarea concurenţei a UE analizează acum dacă Lufthansa era eligibilă pentru a beneficia de subvenţii de la statul german, precum şi situaţia concurenţei pe aeroporturile din Germania şi Austria, ţinând cont de prezenţa Lufthansa la Viena şi Dusseldorf.

Guvernul german a acordat companiei Lufthansa ajutor de stat în valoare de mai multe miliarde de euro, în iunie 2020, când regulile de obicei stricte cu privire la subvenţionare au fost relaxate pentru a ajuta guvernele să gestioneze impactul pandemiei de Covid-19, aminteşte dpa.

Restricţiile de deplasare impuse atunci au dus practic la încetarea activităţii companiei, punând în pericol zeci de mii de locuri de muncă ale liniei aeriene cu circa 138.000 de angajaţi.

În total, Germania, Austria, Elveţia şi Belgia au acordat grupului Lufthansa un ajutor de 9 miliarde de euro, sumă care nu a fost complet utilizată, iar grupul şi-a achitat complet datoria până la finele lui 2022. Statul german nu a pierdut bani şi chiar a făcut un profit de circa 760 de miliarde de euro, din dobânzi şi vânzări de acţiuni. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *