Comisia Europeană ajută Ucraina să-și exporte produsele agricole

Comisia Europeană a prezentat un set de acţiuni menite să ajute Ucraina să îşi exporte produsele agricole, în condiţiile în care, în urma invaziei ruseşti şi a blocadei porturilor ucrainene, cerealele ucrainene nu mai pot ajunge la destinaţie.

La nivelul UE, se vor stabili „culoare de solidaritate”, cu scopul de a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar şi că poate importa bunurile de care are nevoie, de la ajutor umanitar la hrană pentru animale şi îngrăşăminte, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.

”20 de milioane de tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina în mai puţin de trei luni utilizând infrastructura UE. Aceasta este o provocare de proporţii gigantice; prin urmare, este esenţial să se coordoneze şi să se optimizeze lanţurile logistice, să se creeze noi rute şi să se evite, pe cât posibil, blocajele. Comunicarea noastră abordează soluţiile de urgenţă, dar şi măsurile pe termen mediu şi lung pentru o mai bună conectare şi integrare a infrastructurii Ucrainei cu cea a UE. Atât pentru soluţiile pe termen scurt, cât şi pentru cele pe termen lung, vom acţiona împreună cu autorităţile ucrainene şi în strânsă colaborare în special cu statele membre învecinate, care au depus eforturi enorme pentru a ajuta în timpul acestei crize” – a declarat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Printre provocări se numără dimensiunile diferite ale ecartamentului feroviar: vagoanele ucrainene nu sunt compatibile cu cea mai mare parte a reţelei feroviare a UE, astfel încât majoritatea mărfurilor trebuie transbordate în camioane sau vagoane care corespund ecartamentului standard al UE. Acest proces necesită mult timp, iar instalaţiile de transbordare de-a lungul frontierelor sunt limitate.

Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial. Conform datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor, în 2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb şi al şaselea exportator de grâu.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *