Comisia Europeană a fost dată în judecată pentru încălcarea regulilor UE de protecție a datelor

Euractiv relatează că un cetățean german a intentat un proces împotriva Comisiei Europene pentru încălcări ale Regulamentului UE privind protecția datelor.

Reclamantul susține că Comisia transferă ilegal date către SUA fapt ce contravine deciziei „Schrems II” a Curții de Justiție a Uniunii Europene, invocând totodată o transparență insuficientă în ceea ce privește practicile de prelucrare a datelor.

Transferurile internaționale de date în Statele Unite au fost declarate ilegale de Curtea de Justiție a UE în urmă cu doi ani în hotărârea Schrems II, definind astfel interpretarea Regulamentului UE privind protecția datelor.

S-a considerat că jurisdicția americană are o protecție inadecvată a datelor, deoarece serviciile de informații americane puteau accesa datele personale ale rezidenților UE într-un mod disproporționat și fără căi de atac în justiție.

GDPR nu se aplică direct instituțiilor UE, care sunt supuse unei reglementări similare, dar se așteaptă ca procesul să extindă și asupra acestora efectul hotărârii Schrems II.

Fondatorul „Europäische Gesellschaft für Datenschutz”, Thomas Bindl, al cărui grup îl reprezintă pe reclamant, a declarat că acest caz va acționa ca „un semn clar că toată lumea trebuie să respecte cerințele de protecție a datelor”.

„Chiar dacă o hotărâre a Tribunalului nu ar oferi orientări directe pentru jurisprudența din Germania, Spania sau alte țări, o considerăm o mișcare revoluționară. Ar fi un semn clar că toată lumea trebuie să respecte cerințele de protecție a datelor”, au adăugat aceștia.

Litigiul vizează site-ul Conference of the Future of Europe, o conferință menită să implice cetățenii UE în deciderea viitorului blocului și al statelor sale membre.

Amazon Web Services găzduiește site-ul web, prin urmare, la înregistrarea la un viitor eveniment, datele personale precum adresa IP sunt transferate în Statele Unite.

În plus, site-ul web al Comisiei permite utilizatorilor să se conecteze și prin conturile lor de Facebook.

Și rețelele sociale din SUA au fost, de asemenea, contestate pentru transferul ilegal de date cu caracter personal în SUA, iar o plângere în acest sens este examinată în prezent de Comisarul irlandez pentru protecția datelor.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii