Comisia Europeană a definit sectoarele prioritare pentru consumul de energie

În planul intitulat „Economisirea gazelor pentru o iarnă sigură”, prezentat miercuri, Comisia Europeană a prezentat mai multe instrumente menite să ajute statele membre să prioritizeze sectoarele pe care trebuie să le protejeze , în cazul unei tăieri de gaze din partea Rusiei.

Planul stabilește modul în care UE poate aborda potențialele întreruperi suplimentare ale aprovizionării cu gaze din Rusia într-un mod coordonat, având în vedere iarna care urmează. Comunicarea „Economisiți gazul pentru o iarnă sigură” prezintă situația pieței, instrumentele disponibile în temeiul legislației UE în vigoare privind securitatea aprovizionării cu gaze și măsurile luate până în prezent.

Propunerea promovează „eficiența energetică” ca principiu general al politicii energetice a UE și marchează importanța și relevanța acesteia atât în ​​aplicațiile sale practice în deciziile politice, cât și în cele privind investițiile.

Comisia plasează în fruntea acestor preocupări industriile și produsele considerate „absolut necesare pentru buna funcționare a societăților europene.

Domeniile și produsele vizate sunt următoarele:

  • domeniul sănătății
  • domeniul farmaceutic
  • domeniul securității
  • domeniul alimentației,
  • mediul înconjurător,
  • domeniul petrolier,
  • îngrășămintele,
  • și producția de energie electrică

Sunt sectoarele care ar trebui astfel să continue să funcționeze normal în cazul unei crize, potrivit executivului european.

În plus, planul este susținut de o propunere legislativă care introduce un nou instrument de urgență al UE pentru a aborda un potențial decalaj între cerere și ofertă pe piața europeană de gaze.

Regulamentul propus, bazat pe articolul 122 din Tratatul UE, introduce un proces de declarare, după consultarea Consiliului, a unei alerte UE în cazul în care obiectivele voluntare de reducere a cererii nu sunt suficiente pentru a preveni acest decalaj. În cazul unei astfel de situații, Comisia este împuternicită să activeze un obiectiv obligatoriu de reducere a cererii.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

71 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *