Comisia Europeană: 3,5 miliarde de euro pentru refugiații ucraineni

Comisia Europeană a alocat peste 3,5 miliarde de euro, sub formă de plăți în avans, către statele membre ale UE pentru a le ajuta să gestioneze sosirea pe teritoriul lor a persoanelor care fug din calea războiul din Ucraina.

„UE este solidară cu Ucraina împotriva invaziei Rusiei, precum și cu statele noastre membre în efortul lor solidar de a primi oamenii care fug de război. Astăzi vedem un alt rezultat concret al solidarității noastre, prin mobilizarea fondurilor de coeziune acolo unde acestea sunt mai necesare”, a declarat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Comisia Europeană a introdus posibilitatea „de a mobiliza, în mod flexibil, resursele disponibile din cadrul politicii de coeziune în cadrul programelor 2014-2020, posibilitatea unei cofinanțări de 100% și a propus creșterea cu 3,5 miliarde de euro a prefinanțării în cadrul REACT-UE”, se arată în comunicatul de presă al forului european.

Peste 5 milioane de ucraineni s-au refugiat în ţările vecine, de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie. În Polonia, au ajuns peste 2,8 milioane de refugiați, iar în România peste 760.000 de persoane, potrivit datelor Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi. În Ungaria sunt 476.213 refugiaţi, iar în Slovacia 346.175 de refugiaţi.

Polonia şi Ungaria au fost ţările care au solicitat, până acum, asistenţă financiară din partea Uniunii Europene, în contextul în care Comisia Europeană nu a aprobat planurile de redresare şi rezilienţă ale celor două ţări, din cauza problemelor legate de statul de drept.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

66 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *