Comisia Europeană îndeamnă Turcia să facă progrese democratice pentru reluarea negocierilor de aderare la UE

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a subliniat joi, într-o conferință de presă comună cu ministrul de externe turc, Hakan Fidan, că Turcia trebuie să facă progrese semnificative în materie de democrație și statul de drept pentru a putea relua negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Declarația a venit în contextul în care negocierile de aderare se află în prezent într-un punct mort.

Comisarul Varhelyi a făcut referire la criterii clare care trebuie îndeplinite pentru reluarea negocierilor de aderare, subliniind importanța democrației și a respectării statului de drept. Aceasta este o temă sensibilă în relațiile dintre Turcia și UE, iar progresele în acest domeniu sunt esențiale pentru continuarea procesului de aderare.

Pe lângă aceasta, Varhelyi a adoptat o poziție similară cu cea a președintelui Consiliului European, Charles Michel, cu privire la calendarul de extindere a Uniunii Europene. Acesta a subliniat că UE ar trebui să se pregătească pentru primirea de noi membri până în 2030, o declarație care ridică întrebări cu privire la unitatea internă a executivului european cu privire la această chestiune crucială.

În replică, ministerul turc de externe a acuzat Uniunea Europeană că pune obstacole „politice” în calea negocierilor de aderare și a așteptat de la UE „voință și curaj” pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

Aceste declarații vin în contextul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a legat acceptul Turciei pentru aderarea Suediei la NATO de reluarea negocierilor de aderare la UE. Turcia a fost recunoscută ca țară candidată la aderarea la UE în 1999, însă negocierile reale au început abia în 2005. Cu toate acestea, progresele au fost lente, iar numai 16 din cele 35 de capitole au fost deschise, cu un singur capitol închis. După represiunea guvernului turc în urma loviturii de stat eșuate din 2016, negocierile au stagnat, iar noi capitole nu au fost deschise.

Facebook

Comentarii

44 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *